|
Az eredeti recept 2 órásnak írja, de én 5 órát kelesztettem, mert így alakult, ezért neveztem el ennek. Nincs dagasztás, többszöri kelesztés, formázás és isteni, kívül ropogós, belül foszlós kenyeret kapunk !!!!!!!!
5 órás kenyér
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt, 1 cs. porélesztő, 1 evők. só,
- 3 dl víz, 1,5 dl tej, 1 evők. cukor.
Elkészítése:
A kelesztőtálamba raktam a lisztet, beletettem a sót és az élesztőt és összekevertem. A folyadékokat felmelegítettem és beleszórtam a cukrot, majd egy fakanállal kevergetve hozzákevertem a liszthez és egyneművé kavartam, mint a galuska olyan lett. Lefedve félretettem és csak 5 óra múlva vettem elő.
A sütőmet 220 fokra állítottam és beleraktam az ovális jénaimat.
A folyós tésztámat egy vastagon belisztezett felületre tettem és a fakanálla kikapartam rá. A tetejét is vastagon beliszteztem és egy párszor hajtogattam, közben persze még sok lisztet felvesz, mert eléggé ragadós, de nem kell megijedni tőle !
Amikor már forró a sütő, akkor kiveszem a jénaimat (óvatosan) és megszórom az alját liszttel, és belepottyantom a tésztát, lekenem a tetejét vízzel és ráteszem a tetejét.
35-40 percig sütöm így, majd leveszem a tetejét és visszaveszem a hőt 180 fokra és addig sütöm, amíg a teteje szép színt nem kap.
Ha kisült akkor kiborítom egy rácsra, hogy az alja is levegőzzön.
Jó étvágyat kívánok hozzá ! ! !
| |