| Igazi puncstorta sok rummal, s mazsola nlkl, ahogy az nnepelt krte !

Puncstorta
Hozzvalk:
Tszta:
- 6 db tojs, 30 dkg porcukor, 6 evk. forr vz,
- 20 dkg liszt, fl cs. stpor, csipet s.
Tltelk:
- 2 dl vz, 10 dkg porcukor, 1 dl rum,
- 10 dkg darlt di, darlt keksz, baracklekvr.
Mz:
- 1 cs. puncs z pudingpor, 2 evk. tej,
- 8 dkg margarin, 16 dkg porcukor.
Elksztse:
A tojsokat kettvlasztom, s a fehrjket, egy csipet sval, berakom a htbe.
A srgjkat a vzzel, s a porcukorral, - legalbb 5 percig - habosra keverem. A lisztbe keverem a stport, s beleszitlom a srgjhoz, s sszekeverem ket.
A 26-cm-es tortaformmat kiblelem stpaprral, s a stmet bekapcsolom 175 fokra.
A fehrjket kemny habb - szinte trss - verem fel, s egy nagy lapt segtsgvel, vatosan a lisztes masszmhoz keverem, s belentm a tortaformmba.
Berakom slni, de 10 perc utn leveszem a ht, 160 fokra, s mg 40 percig stm. Ha nem sl t, s barnul a teteje, akkor aluflit rakok a tetejre, s mg stm vagy 10 percig.
Ha kislt, s kihlt a pisktm, akkor hrom fel vgom, de gy, hogy az als, s a fels lap vkonyabb legyen, mint a kzps.
Ezt a kzps lapot kzzel, aprra tpkedem.
Kt deci vzbl, a porcukorral, szirupot fzk, addig amg nem kezd habozni. Ezt a szirupot rntm a pisktadarabkkra, s mg a rumot is. Hozzrakom a dit is, s kzzel sszekeverem, ha nem elg kemny, vagyis mg elg nedves, akkor teszek hozz darlt kekszet.
A torta als lapjra baracklekvrt kenek, erre rhalmozom a rumos tsztmat, s a fels lap aljt is megkenem baracklekvrral, s rbortom az egszre. Ekkor jszakra berakom a htbe, s teszek r valamilyen slyt pl: vgdeszkt. Msnap a margarint elkezdem felmelegteni, s ha mr felolvadt, akkor belekeverem a tejben elkevert pudingport, s a porcukrot. Az egszet felmelegtem, de nem szabad, hogy forrjon !
Ahogy hl, gy kezd sszellni, s ha teljesen kihlt, akkor kell vele bevonni a tortt.
J tvgyat kvnok hozz !
| |