| Igazi puncstorta sok rummal, és mazsola nélkűl, ahogy az ünnepelt kérte !
Puncstorta
Hozzávalók:
Tészta:
- 6 db tojás, 30 dkg porcukor, 6 evők. forró víz,
- 20 dkg liszt, fél cs. sütőpor, csipet só.
Töltelék:
- 2 dl víz, 10 dkg porcukor, 1 dl rum,
- 10 dkg darált dió, darált keksz, baracklekvár.
Máz:
- 1 cs. puncs ízű pudingpor, 2 evők. tej,
- 8 dkg margarin, 16 dkg porcukor.
Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztom, és a fehérjéket, egy csipet sóval, berakom a hűtőbe.
A sárgájákat a vízzel, és a porcukorral, - legalább 5 percig - habosra keverem. A lisztbe keverem a sütőport, és beleszitálom a sárgájához, és összekeverem őket.
A 26-cm-es tortaformámat kibélelem sütőpapírral, és a sütőmet bekapcsolom 175 fokra.
A fehérjéket kemény habbá - szinte túróssá - verem fel, és egy nagy lapát segítségével, óvatosan a lisztes masszámhoz keverem, és beleöntöm a tortaformámba.
Berakom sűlni, de 10 perc után leveszem a hőt, 160 fokra, és még 40 percig sütöm. Ha nem sűl át, és barnul a teteje, akkor alufóliát rakok a tetejére, és még sütöm vagy 10 percig.
Ha kisűlt, és kihűlt a piskótám, akkor három felé vágom, de úgy, hogy az alsó, és a felső lap vékonyabb legyen, mint a középső.
Ezt a középső lapot kézzel, apróra tépkedem.
Két deci vízből, a porcukorral, szirupot főzök, addig amíg nem kezd habozni. Ezt a szirupot ráöntöm a piskótadarabkákra, és még a rumot is. Hozzárakom a diót is, és kézzel összekeverem, ha nem elég kemény, vagyis még elég nedves, akkor teszek hozzá darált kekszet.
A torta alsó lapjára baracklekvárt kenek, erre ráhalmozom a rumos tésztámat, és a felső lap alját is megkenem baracklekvárral, és ráborítom az egészre. Ekkor éjszakára berakom a hűtőbe, és teszek rá valamilyen súlyt pl: vágódeszkát. Másnap a margarint elkezdem felmelegíteni, és ha már felolvadt, akkor belekeverem a tejben elkevert pudingport, és a porcukrot. Az egészet felmelegítem, de nem szabad, hogy forrjon !
Ahogy hűl, úgy kezd összeállni, és ha teljesen kihűlt, akkor kell vele bevonni a tortát.
Jó étvágyat kívánok hozzá !
| |