|
Alíz szuperpuha krumplis pogácsáját mindenkinek nagyon ajánlom, mert biztos siker és akár egy hétig is lehet enni !
Köszönet ezért is Alíznak !!!
Krumplis pogácsa
Hozzávalók:
- 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evők. porcukor, 1,5 dl tej,
- 2,5 evők. só, 1 teásk. bors, 25 dkg margarin,
- 1 tojás, 1 kis db. tejföl, 4 db öklömnyi burgonya.
Tetejére:
- 1 tojás, reszelt sajt.
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőztem, majd áttörtem, kihűtöttem.
A tejet meglangyosítottam, beleraktam a porcukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
Én itt csaltam, mert időhiányban szenvedtem, így a sütőmet 50 fokra bekapcsolva, beraktam az élesztős tejet, és pár perc alatt fel is futott.
A lisztbe elmorzsoltam a margarint, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a burgonyát, a felfutatott élesztőt, a tojást, a tejfölt, és annyi tejet, hogy egy lágy, rugalmas tésztát gyúrhassak belőle.
Letakarva a duplájára kelesztem, de én ezt visszaraktam az 50 fokos sütőmbe és ott fél óra alatt meg is nőtt.
Lisztezett deszkán kinyújtottam, sós olvasztott margarinnal megkentem a tetejét és hajtogattam. Ezt 15 percenként még kétszer megismételtem, majd bő ujjnyi vastagra nyújtottam, kiszaggattam. A tetejüket megkentem felvert tojással és reszelt sajtot szórtam rájuk, majd sütőpapíros tepsibe rakva kisütőttem őket.
Forró, 200 fokos sütőben kell sütni.
Ha nem rakjuk szorosra, akkor hajlamos eldölni, ha meg szorosra rakjuk, akkor összenőnek, de legalább magasak lesznek.
Bárhogyan is néznek ki, nagyon-nagyon finomak ! ! !
Jó étvágyat kívánok hozzá ! ! !
| |