| Úgy gondoltam, hogy ez a nagy meleg kedvez az élesztős tésztának, és még szabin is vagyok, tehát ráérek egész nap hajtogatni a tésztát. Ezért kipróbáltam első hajtogatt pogácsámat. Bátran hozzá lehet fogni és közben még ablakot is pucoltam, hiszen elteszem és előveszem, foglalkozom vele egy kicsit és megint elteszem.
Legközelett vastagabbra fogom hagyni !
Hajtogatott pogácsa
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt, 1 cs. élesztő (5 dkg), 25 dkg margarin,
- 1 evők. só, 2 db tojás, kb. fél db tejföl.
Tetejére:
- 1 tojás felverve, reszelt sajt.
Elkészítése:
A lisztbe rakom a sót és elmorzsolgatom benne a margarint. Ezután a közepébe egy mélyedést csinálok és ebbe morzsolom az élesztőt, amit szintén belekeverek. Hozzáadom a tojásokat és elkezdem tésztává dolgozni. A tejfölt csak apránként adagolom hozzá, addig amíg egy lágyabb, de nem ragadós tésztát kapok. Kilisztezett tálban, lefedve kiraktam egy meleg, de nem huzatos helyre a teraszra.
Másfél óra múlva elővettem, kinyújtottam egy kb. 50x40 cm-es téglalappá és az egyik oldalát behajtottam, rá a másik oldalát, aztán ráhajtottam a felső harmadát és arra az alsó harmadot. Ment újra a melegre kelni. Fél óra múlva újra kinyújtottam és megismételtem a hajtogatást. Ezt a folyamatot minimum kétszer meg kell csinálni, de lehet háromszor is.
Az utolsó kelés után már készre nyújtom, ami úgy 1,5 és 2 cm között legyen, mert én túl vékonyra, csak 1 cm-esre nyújtottam, és nem is lettek olyan magasak.
A tetejét egy éles késsel bevagdostam, lekentem egy felvert tojással és megszórtam reszelt sajttal és köménymaggal, de az el is hagyható. Kis méretű pogácsa szaggatóval kiszaggattam, és megpedergetve ment a tepsibe.
Ekkor gyújtottam csak be a sütőt 180 fokra, mert nem árt ha a pogik még a tepsiben is kelnek egy kicsit.
Egy tepsi úgy 15-20 perc alatt sült ki, és nekem hárommal lett, de ha vastagabbra nyújtjuk akkor kevesebb lesz.
Jó étvágyat kívánok hozzá !
| |