|
Kislányom óvodai ballagására készítettem ezt a tortát, melynek alsó része puncs, a teteje pedig tejkaramellás volt.
Ballagási emeletes torta
Hozzávalók:
1. 27x35 cm-es tepsiben, 8 tojásból sütött sárga piskóta.
2. 26 cm-es tortaformában, 5 tojásból sütött sárga piskóta.
3. Szíves puncstortánál leírt töltelék.
4. Tejkaramellás szeletnél készített krém.
Díszítés:
- 2 dl növényi tejszín,
- 20 dkg margarin,20 dkg porcukor,
1 tojás, 5 dkg liszt, 2 dl tej-ből készült vajkrém + piros ételfesték.
Elkészítése:
Két nappal előtte megsütöttem a piskótákat.
A nagyobbikat kb. 30x23 cm-re vágtam, hogy ráférjen a tálcámra, majd még 3 lappá is vágtam és a középső lapot, meg a leeső darabokat a töltelékbe tettem félre.
A kerek piskótámat kb. egy kistányér nagyságúra vágtam le, hogy ráférjen és jól mutasson a téglalapon. Ezt is még 3 lappá vágtam. A leeső darabok szintén a töltelékbe mentek.
Összeállíottam a puncsos tölteléket és betöltöttem, majd lesúlyoztam és ment egy éjszakára a hűtőmbe.
Másnap a tejkaramellás pundingból elkészítettem a főzött krémet és a tetejét is betöltöttem.
Lett két külön álló tortám.
Kivágtam egy - a kerek tortámnál kisebb - karton lapot és folpac-kal bevontam. Kimértem vele a helyét a puncsos tortámon.
A puncs tortámat bevontam a rózsaszín vajkrémmel, a maradékot pedig félre tettem.
Háromszög alakban beleszúrtam a kör alakú tortám alatti helyre 3 bambusz hurkapálcikát, ez fogja majd tartani a súlyt.
A keményre felvert tejszínnel átkentem a kör alakú tortámat és a maradékot félretettem.
A maradék díszítő krémekkel még kidekoráltam a tortákat.
Tálalás előtt a hurkapálcikás részre tettem a kör alakú alátétet, erre rátettem a kör alakú tortát és szervíroztam.
Szeleteléskor egyszerűen levettem alátéttel együtt a kör alakú tortát és egy külön tányéron szeleteltük föl.
Megjegyzés:
Azért készült így, mert a család 90 %-a rajong a puncs tortáért, de van 2 ember aki nem (pl: én). Ráadásul így kétfajta tortát kap az ember és az emberek
szeretnek válogatni . . .
Jó étvágyat kívánok hozzá ! ! !
| |