|
Ezt a tortán nagyon ritkán csinálom, mert én nem szeretem sem a rumot, sem a gesztenyét, és ebben aztán van mindkettő bőségesen !
De hát a család imádja, ígyhát néha feláldozom magam . . .
Karácsonyi gesztenyés torta
Hozzávalók:
- 1 db 6 tojásos sárga piskóta, amit kerek tortaformában (26-cm-es) sütünk meg,
- 40 dkg gesztenye massza, 1 dl tej, 1 ü. magozott
meggy befőtt, egy maréknyi durvára vágott dió,
- 1 dl rum, 3-5 evők. porcukor, 2 dl Hulala tejszín.
Elkészítése:
A piskótáját már két nappal előtte megsütöm.
Nem írom le, mert az előző torta receptjeimnél megtalálható.
Másnap levágom a piskótám tetejét, mintha megskalpolnám, úgy egy 1,5-2 cm-es darabbal.
Ezt a kalapot félreteszem, a maradék tésztakorongom belsejét pedig kikaparászom, úgy, hogy maradjon egy 1,5-2 -cm-es pereme körben, és az alja se lyukadjon ki.
Ezt a kikapart piskótát kisebb darabokra csipkedem, és megöntözöm a rummal, hozzáadom a lecsepegtetett meggyet, a diót, és 3 evők. porcukrot.
A gesztenyémre öntök tejet, és azzal pépesre kavarom.
Az egészet összekavarom, és belerakom a kemény habbá vert tejszínt is, és megkóstolom. Ilyenkor lehet még cukrozni, ki milyen édesre szeretné.
Ezzel a masszával töltöm be a piskótám üregét, ráteszem a kalapját, és egy vágódeszkával lesúlyozva, berakom a hűtőbe, egy éjszakára.
Másnapra érnek össze az ízek, és akkor lehet díszíteni is, tetszés szerint.
Jó étvágyat kívánok hozzá !
| |