| MAX- honlapján találtam ezt a receptet, ami azért jó, mert meg lehet fogni kézzel, és mégis tartalmasabb, mint egy egyszerű sós ropogós !
Francia hagymás-lepény
Hozzávalók:
3db, 30 cm-es csíkhoz:
- 33 dkg liszt, 20 dkg margarin, 6-8 evők. víz,
- 2 teásk. só, 1 teásk. cukor, fél cs. sütőpor.
Töltelék:
- 1 fej lilahagyma, 10 dkg füstölt, húsos szalonna,
- 25 dkg füstölt, főtt lapocka, bors, olaj.
Tetejére:
- 1 db tojás, reszelt sajt.
Elkészítése:
A lisztbe teszem a sót, a cukrot, és a sütőport, és összemorzsolgatom a margarinnal. Ha már nincsenek benne nagyobb csomók, akkor kanalanként adagolva a vizet, jól gyúrható tésztává állítom össze. Berakom legalább 2 órára a hűtőbe.
A felcsíkozott szalonnát egy pici olajon megfuttatom, hozzáadom a finomra szelt hagymát, és a felkockázott lapockát, és összepirítom őket, a végén pedig megborsozom.
(Én még gombát is el tudnék képzelni benne ! )
A tésztámat 3-felé vágtam, és egy részt elől hagytam, a többit vissza tettem a hűtőbe.
Kb. 20x40- cm-es csíkot nyújtottam ki belőle, és megszúrkáltam egy villával, és a közepére terítettem a töltelék egyharmadát. Előbb a két hosszú oldalát hajtottam egy kicsit vissza, majd a végeit is. Középen szabadon maradt egy csíkban a töltelék.
A maradék tésztámat is így elkészítettem.
Megkentem felvert tojással, és előmelegített, 200 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöttem, de a vége felé, még rászórtam, jó vastagon a sajtot, és még azzal is sütöttem pár percig.
Lehetne pizzásan is csinálni, pizzakrémet kenni rá, és sonkát, vagy kukoricát, paprikát, paradicsomot, ki mit gondol !
Jó étvágyat kívánok hozzá !
| |