|
Csokipudinggal, rummal, és meggyel töltött piskótatorta.
Saját ötlet alapján !
Csokis-meggyes torta
Hozzávalók:
Tészta:
- 6 db tojás, 30 dkg porcukor, 6 evők. forró víz,
- 20 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, csipet só.
Krém:
- 2 zacskó csokoládés pudingpor, 1 üveg meggybefőtt,
- fél deci rum, 4 dl Hulala tejszín, pici tej, cukor.
Elkészítése:
A piskótát előző nap megsütöm, úgy, hogy a tojásokat szétválasztom, és a fehérjéket egy csipet sóval a hűtőbe rakom.
A tojássárgájákat a porcukorral, és a forró vízzel jó habosra (legalább 5 percig) kavarom.
A lisztbe rakom a sütőport, és kanállal megkeverem, és hozzászitálom a sárgájához. Egynemű masszává keverem az egészet.
A 26 cm-es tortaformámat kibélelem sütőpapírral, és a sütőmet bekapcsolom 175 fokra.
A tojásfehérjéket kemény habbá (szinte túróssá) keverem, és egy nagy lapát segítségével óvatosan összeforgatom a lisztes masszával.
Az egészet beleöntöm a tortaformámba, és 10 percig sütöm, majd lecsökkentem 160 fokra a hőt, és még 40 percig sütöm.
Közben a meggylevet kiöntöm egy mérőedénybe, és ha nincs 6 dl, akkor kipótolom még annyi tejjel, hogy meg legyen 6 dl.
Belekeverem a pudingport, és még 2 evőkanál cukrot, és kemény pudinggá főzöm őket. Kirakom hűlni az egészet.
Közben, ha letelt az idő, akkor hurkapálcával megnézem, hogy átsűlt-e a tészta. Nekem még 10 percre vissza kellett tegyem, de akkor már egy kis alufóliával letakartam, mert kezdett barnúlni a teteje !
Ha teljesen kihűlt a piskóta, akkor három kerek lappá vágtam.
A tejszínt kemény habbá verem, és odakészítem, a rummal, a meggyszemekkel, és pudinggal együtt.
Pár szép meggyszemet félretettem a díszítéshez.
Jöhet az összeállítás !
Az alsó tortalapot meglocsolom egy kis rummal, megkenem a fele pudinggal, és kirakom a fele meggyel. Erre kenem a tejszínhab egyharmadát. Jön a második lap, ezt is meglocsolom rummal, rákenem a maradék pudingot, kirakom a megmaradt meggyel, és a megmaradt tejszínhab felével megkenem. Ráteszem a torta tetejét.
Gáz fölött olvasztott csokival bevonom a tetejét, és hűtőbe rakom.
Ha megdermedt a csokimáz a tetején, akkor izlés szerint a maradék tejszínhabbal a tetejét, és az oldalát ki lehet díszíteni. Én a félretett meggyszemekkel díszítettem, és az oldalát, miután megkentem tejszínhabbal, csokireszelékkel szórtam be.
Jó étvágyat kívánok hozzá !
| |