|
Nevezik langallónak, kemencés lángosnak is, de nekem ez tetszik a legjobban. Itthon sokkal finomabbra meg lehet csinálni, mert mi otthon nem spóróljuk le a feltét róla, és még nagyon egyszerű az elkészítése is ! ! !
Töki pompos
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt, 1 közepes főtt burgonya,
- 2 teásk. só, 3 evők. olaj, 1 teásk. cukor,
- fél kocka élesztő (2,5 dkg), 1-1,5 dl tej.
- 25 dkg kockázott Bacon szalonna, 2 fej lilahagyma,
- reszelt sajt, 3 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, bors.
Elkészítése:
Azzal kezdem, hogy a krumplit felvágva puhára főzöm, és félreteszem hűlni.
A lisztbe rakom a sót, a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és az olajjal elkezdem összedolgozni, majd a kihűlt krumplit összetöröm villával és azt is hozzáadom. Tejjel állítom össze a tésztát, amit apránként adagolok bele, míg egy könnyen kezelhető, lágyabb kelt tésztát nem kapok. Ekkor kelesztőtálba rakom és egy óráig kelesztem.
Csináltam már úgy is, hogy beraktam a hűtőbe és csak 4 óra hossza múlva, - amikor hazaértem - akkor dolgoztam vele tovább és úgy is szépen megkelt.
Amíg kel a tészta, addig a tejfölbe préselem a fokhagymákat és sózom, borsozom.
A lilahagymákat felkarikázom.
A gáztepsimet vékonyan kiolajozom és a megkelt tészát elterítem benne. Lekenem a tejföllel, szalonnakockákkal és hagymakarikákkal kirakom a tetejét, és előmelegített 180 fokos sütőben 20 percig sütöm.
Ekkor kiveszem és reszelt sajttal borítom be és visszarakom vagy 10 percre még.
Képzeljétek legutóbb már este bekevertem és csak másnap délután 5-kor vettem elő a tésztát és gyönyörűen megkelt !
Jó étvágyat kívánok hozzá !
| |