| Most sütöttem elöszőr lapokat és rájöttem, hogy nem is olyan nagy dolog ! ! !
Karamellás szelet
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt, 10 dkg zsír, 25 dkg porcukor,
- 3 tojás, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, (tej),
- 1 l tej, 5 evők. cukor, 15 dkg liszt.
Elkészítése:
A lisztbe keverem a sütőport és a vaníliás cukrot, és összemorzsolgatom a zsírral. Ezután belekeverem a porcukrot és a tojásokat is beleütöm. Ekkor már kezd összeállni, de nekem tenni kellett hozzá egy evőkanál tejet is.
Három felé veszem a tésztát és külön-külön kinyújtom és kisütöm őket, forró 190 fokos sütőben, úgy 8-10 perc alatt.
A krémhez az 1 dl tejet kikeverem a liszttel, egy nagyobb lábasban.
Egy másik lábasban a cukrot elkezdem felmelegíteni, és sötét barnára karamellizálom, állandó keverés közben.
A maradék 9 dl tejet nagyon óvatosan, apránként adagolom hozzá, mert habzik nagyon.
A karamell a hideg tej miatt megszilárdul egy kicsit, de kevergetve újra össze tudjuk melegíteni, és újra folyós lesz.
Egy merőkanállal a lisztes keverékhez adagolom, és csomómentesen elkeverem, az egész masszát és kis gázon sűrű krémmé főzöm.
Ezzel a krémmel töltöm meg a lapokat, ami másnapra majd meg fogja puhítani.
A tetejére csokimázt tettem.
Jó étvágyat kívánok hozzá !
| |