|
Dolce Vita ciabatta receptjét próbáltam ki, ami elsőre nem is lett rossz, bár aki a puffasztott péksüteményekhez van szokva, annak kicsit sűrű, de nekünk éppen ezért tetszik.
Ciabatta
Hozzávalók:
- 7,5 dl BL 80-as liszt (lemértem 55 dkg),
- 3,5 dl víz, bő negyed teásk. szárított élesztő(én fél csomaggal tettem bele,
- 1,5 teásk. só.
Elkészítése:
A lisztet a sóval és az élesztővel alaposan kikevertem - még előző este - egy fakanállal, majd a vizet apránként hozzákevertem, hogy egynemű legyen és letakarva másnap 10 óráig magára hagytam.
Gyönyörűen, habosra kelt és legalább a négyszeresére. Ezután a fakanállal megpróbáltam összehajtogatni, átforgatni és még legalább 1-1,5 órára magára hagytam.
A sütőm aljába egy kis tepsibe vizet raktam és a sütőm aljára tettem, a sütőt pedig elkezdtem melegíteni 200 fokra.
Aztán egy kisebb tepsibe sütőpapírt raktam és a közepére egy hajtást csináltam, mint egy elválasztó vonal.
A nagyon puha tésztát lisztes felületen kicsit átgyúrtam és (kb. 30 cm hosszú) téglalap formára alakítottam, majd ment bele a tepsibe.
Így sütöttem 30 percig, de legközelebb az előírt 225 fokon fogom sütni, mert elbírja. Ezután levettem a hőt 185 fokra és még azon sütöttem 15 percig.
Amikor megsült, akkor egy vizes ecsettel lekentem a tetejét, hogy kapjon egy kis fényt.
Jó étvágyat kívánok hozzá ! ! !
| |