| Omlós tészta, diós-meggyes habos krémmel, és persze egy kis gyurmázás a tetejére !
Meggyes rácsos
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, csipet só,
- fél cs. sütőpor, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor,
- 2-3 evők. tej.
Töltelék:
- 15 dkg margarin, 3 tojássárgája, 25 dkg porcukor,
- 15 dkg darált dió, 1 ü. meggybefőtt,
- 6 tojás fehérjéje.
Elkészítése:
A lisztbe keverem kézzel a sütőport, és belemorzsolgatom a margarint, közben megsózom.
Hozzákeverem a cukrot, a tojássárgáját, és még annyi tejet, hogy könnyen nyújtható, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
Berakom a hűtőbe, ami azt jelenti, hogy minimum 1-2 óráig, de akár egy egész éjszakán át pihengethet ott.
A töltelékhez a margarint kikeverem a tojássárgájával, a porcukorral, és ha már egyneműek, akkor teszem hozzá a darált diót. A meggyet én leszűrtem, és apróra vágtam, majd kicsit kinyomkodtam, és így kevertem az előbbi masszámhoz.
Ekkor elővettem a tésztát a hűtőből, és a kétharmadát levágtam, a többit visszaraktam. Egy 36x24 cm-es tepsit kiolajoztam, és a tésztámat ekkorára próbáltam kinyújtani, és beleraktam az aljára. A maradék tésztából - miután kinyújtottam -, csíkokat vágtam, és gilisztákat gyúrtam belőlük.
A 6 darab tojásfehérjét, - amit eddig a hűtőben tároltam -
előveszem, és kemény habbá verem fel. Óvatosan egy nagy lapát segítségével a meggyes masszámhoz keverem, hogy a hab ne nagyon törjön össze !
Ezt a meggyes-habos keveréket a tepsimbe lévő tésztára simítottam, egyenletesen.
Csak ekkor kapcsolom be a sütőmet 175 fokra, mert még a rácsozással eltelik az idő.
A gilisztákat rácsozva, a töltelék tetejére teszem, és mehet a sütőbe. 30-35 percig sütöttem, de ellenőrizni kell, hogy átsült-e a tészta !
Jó étvágyat kívánok hozzá !
| |