| Férjem, a szülinapjára diós tortát kért, ezt készítettem neki egy éve is, akkor is nagy sikere volt, úgyhogy megint ezt sütöttem .
Diótorta
Hozzávalók:
Tészta:
- 6 db tojás, 30 dkg porcukor, csipet só,
- 6 evők. forró víz, 20 dkg liszt, fél cs. sütőpor.
Krém:
- 30 dkg cukor, 30 dkg darált dió, 1,5 dl tej,
- 25 dkg margarin, 2-3 evők. rum.
Tetejére:
- 1 cs. tejszínhab por, 1,5 dl tej, reszelt csoki, dió.
Elkészítése:
Előző nap megsütöm a piskótát.
A tojásokat szétválasztom, és a fehérjéket egy csipet sóval berakom a hűtőbe.
A sárgájákat legalább 5 percig keverem a forró vízzel, és a porcukorral.
A lisztet összekeverem a sütőporral, és hozzászitálom a sárgájás keverékhez, és ezzel is összekavarom.
A 26-cm-es tortaformámat kibélelem sütőpapírral, és a sütőmet bekapcsolom 175 fokra.
A fehérjéket kemény habbá felverem, és óvatosan, egy nagy lapát segítségével, a lisztes masszámhoz keverem.
Beleöntöm a tortaformámba, és elegyengetem, és mehet a sütőbe, ahol 10 percig lesz 175 fokon, majd leveszem a hőt 160 fokra, és így sütöm még vagy 35-40 percig.
Hurkapálcával ellenőrzöm, hogy átsült-e !
A krémhez a cukrot, és a diót beleteszem egy lábosba, ráöntöm a tejet, és kis gázon, kevergetve, felfőzöm, de egyből leveszem kis gázra, és belekeverem a margarint, de csak addig amíg ki nem fehéredik. Leveszem a gázról, és belekeverem a rumot, és hidegre teszem.
Nem kell megíjedni, ahogy hűl, úgy szilárdul.
A kihűlt piskótámat három felé vágtam, megtöltöttem a krémmel, és a tetejét, és az oldalát a habporból vert tejszínnel díszítettem.
A további díszítést, mindenki kedvére és kreativitására bízom !
Jó étvágyat kívánok hozzá !
| |