|
A kt nnepeltnek, akik kedvrt stttem, az volt a krse, hogy meggyes legyen, s tojshabos a sti !
Mama honlapjn talltam is ilyet, s egszen jl sikerlt, ksznet rte !
![](//ercsihami.gportal.hu/portal/ercsihami/upload/609625_1246273441_05642.)
Habos meggyes
Hozzvalk:
- 40 dkg liszt, csipet s, 1 cs. stpor,
- 20 dkg margarin, 4 tojs srgja, 5 dkg cukor,
- 1-2 evk. tejfl.
- 1 kg meggy, 5 dkg cukor, 5 dkg darlt keksz,
- 5 dkg darlt di,
- pr csepp citroml, olaj.
Elksztse:
A lisztbe keverem a st, a stport, s sszemorzsolom a margarinnal. Ha mr nincs benne nagy csom, akkor adom hozz a cukrot, a tojssrgjt, s annyi tejflt, hogy jl nyjthat, de nem ragacsos tsztt kapjak, amit aztn minimum egy rra berakok a htbe.
A tojsok fehrjjbe cspgtetek pr csepp citromot, s azok is mennek a htbe.
Ezutn kimagvalom a meggyet, s egy tlba sszekeverem a cukrot, a darlt dit, s a darlt kekszet.
Egy 23x36-cm-es tepsit kikenek olajjal, s flreteszem.
A tsztmat kinyjtom, s belerakom a tepsimbe, s a stmet bekapcsolom 180 fokra.
A kekszes-dis keverk 2/3-val beszrom a tsztm tetejt, s eloszlatom rajta a kifacsart meggyet. A meggy tetejre a maradk darlt keverket, egyenletesen sztszrom. Berakom slni, 30 percre.
Kzben gz fltt elkezdem felverni a tojsfehrjket, ami nekem gy lett 6 db, hogy volt mg kett lefagyasztva, s azt felengeds utn, hozztettem a 4-hez. (Az eredeti recept csak a 4 fehrjjt rja !)
Amikor mr kezd kemnyedni, akkor aprnknt hozzadom a porcukrot, s j kemnyre (trsra ) verem fel.
Amikor letelt a 30 perc, akkor kivettem a tsztt, levettem a ht 140 fokra, s a habot rkentem a tszta tetejre.
gy tettem vissza mg slni, amg nem kezdett barnlni a teteje.
J tvgyat kvnok hozz !
| |