| Újabb alma adagot kaptam, ígyhát csináltam egy hagyományos almás lepényt is. Hiába, mindig az egyszerűbb dolgok a legfinomabbak !
Almáslepény
Hozzávalók:
-45 dkg liszt, csipet só, 1 cs. sütőpor,
- 20 dkg margarin, 12 dkg cukor, 1 tojássárgája,
- 2-3 evők. tejföl.
- 1,5 kg alma, búzadara, 1 tojásfehérje,
- cukor, 1 teásk. fahéj.
Elkészítése:
A lisztbe keverem a sót, a sütőport, és elmorzsolgatom benne a margarint. Amikor már nincs benne nagyobb csomó, akkor adom hozzá a kristálycukrot, a tojássárgáját, és apránként a tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak.
Folpackba csomagolva a hűtőbe rakom.
Az almákat megpucolom, magházukat kiemelem, és így mérem le, hogy meglegyen a másfél kg. Lereszelem, kinyomkodom, és egy szűrős aljú tálba rakom, hogy kicsepegjen a leve. A fahéjat belekeverem, de a cukrot nem szabad, mert attól, megint leveses lesz !
A 20x32 cm-es tepsimet vékonyan kiolajozom.
Előveszem a tésztámat, és több, mint a felét levágom, a többit visszarakom a hűtőbe.
A tésztámat nagyjából kinyújtom akkorára, mint a tepsim, és belerakom, és a kezemmel eligazítom, lapogatom.
Lekenem a felvert tojásfehérjém felével.
A sütőmet bekapcsolom 180 fokra, és berakom a fehérjés tésztámat, hogy egy kicsit rászáradjon a fehérje, mert így szigetel, és nem ázik el a tésztám. Pár perc múlva kiveszem, és vékonyan megszórom búzadarával. Erre kerűl az alma, szétterítve, és ennek a tetejét megszórom cukorral, hogy mennyivel, az az alma savanyúságától függ. Ezt megint megszórom vékonyan búzadarával, és a maradék tésztámat kinyújtom, és beborítom vele az egészet.
Lekenem a maradék tojásfehérjével, és ezután megszúrkálom a tészta tetejét villával, hogy a gőz ki tudjon jönni.
25-30 perc alatt meg is sűl, de csak másnap szabadna enni, de mi ezt nem szoktuk megvárni !
Jó étvágyat kívánok hozzá !
| |